Forside Andres journalistik DR Nyheder: Vi prioriterer psykiatrien og psykisk sygdom højt i vores dækning

DR Nyheder: Vi prioriterer psykiatrien og psykisk sygdom højt i vores dækning

Interview: Mentalbladet.dk har interviewet Casper Walbum Høst, der er redaktionschef for Samfund & Tema i DR Nyheder om deres prioritering og dækning af psykiatrien, mental sundhed og psykisk sygdom. Interviewet kommer ind på mange forskellige aspekter, herunder hvordan psykisk syge mennesker får en tydeligere stemme i mediebilledet, og om det er et problem, at journalister formidler følelser og tanker, som de sandsynligvis ikke selv har mærket på egen krop. Artiklen består af mine spørgsmål med fed og kursiv og Caspers svar underneden. Læs med herunder. 

Hvordan prioriterer I emnerne psykiatrien, psykisk sygdom og mental sundhed på DR Nyheder?

“Hvis vi ser på sundhedsstoffet, så betragter vi vel psykisk sygdom som værende i en top 5 over sundhedsfaglige udfordringer. Selvfølgelig er det i konkurrence med andre områder, men det er højt prioriteret, også fordi det taler ind i rigtig mange menneskers hverdag, og fordi der er økonomiske og politiske aspekter i det.”

Hvorfor har I ikke en selvstændig emnekategori til nyheder og perspektiver om psykisk sygdom og psykiatri på DR Nyheders hjemmeside?

“Vi bruger mest emnekategorien sundhed, når vi skriver om det, på samme måde som hvis det handler om kræft eller lungesygdomme. Men tager vi fat på et specifikt tema inden for psykisk sygdom i en række sammenhængende artikler, så ville vi godt kunne angive emnet psykisk sygdom øverst, så man tydeligt kan se det.“

Er der for lidt fokus på psykiatri, psykisk sygdom og de psykisk syge i mediebilledet?

“Jeg kan godt have en fornemmelse af, at det stadig er en smule underprioriteret i forhold til, hvor mange mennesker det berører. Der er jo andre sygdomme, som fx kræft som i mange år har fået massiv politisk opmærksomhed af forskellige årsager. Og jeg kan godt tænke, at området psykisk sygdom ikke altid får den prioritering og opmærksomhed, som det burde få. “

Er det et problem, at journalister formidler følelser og tanker om psykisk sygdom, som de sandsynligvis ikke selv har mærket på egen krop?

“Jeg tror, at psykisk sygdom er så udbredt og anerkendt, at de fleste kender nogen, der har eller på et tidspunkt har haft psykisk sygdom. Og jeg tror ikke, at det er en forudsætning for at beskrive noget journalistisk, at man selv har prøvet kræfter med det. Fx kan man godt skrive en journalistisk historie inden for kræftområdet uden selv at have haft kræft.”

Hvordan får de psykisk syge en tydeligere stemme i medierne?

“Først og fremmest handler det jo om, at de medier, der dækker sundhed, prioriterer psykisk sygdom. Og det er der gode grunde til. Vi ved, at psykisk sygdom er udbredt og kan ramme alle  – og at langvarig psykisk sygdom er livsforkortende. Folk med svær psykisk sygdom har simpelthen 15-20 år kortere liv afhængig af diagnose, og det er om noget en ulighed i sundhed, som gør det det vigtigt at sætte journalistisk fokus på psykiatrien generelt. Så handler det om, at have nogle gode organisationer som fx SIND, der kan sætte dagsordenen i medierne. Og så kommer en løbende nedbrydning af fordomme og opbygning af viden på området også til at påvirke det positivt. Der er masser af relevante og gode historier i psykiatrien og inden for emnet psykisk sygdom, men de kan være svære at formidle, også fordi det ofte handler om sårbare mennesker.“

Hvordan kan I dække psykisk sygdom og de dertil relaterede emner bedre fremover?

“Det handler om redaktionel opmærksomhed. Og så hjælper det os på DR, at vi har en kapacitet som Peter Qvortrup Geisling, der både er læge og journalist, for han har virkeligt et godt øje for ulighed i sundhed herunder psykiatrien. Men vi kan selvfølgelig blive bedre, og jeg tror det kommer til at ske i takt med en samfundsudvikling, hvor tabuer nedbrydes og viden om psykisk sygdom bygges op”

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her